Pensiunea Retezat

Schitul Straja


Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni.

La Cabana Montana in anul 1996 s-a aprins intr-o seara lumina intr-o incapere, becul s-a ars, iar flama facuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turisti, insa la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce aparand pe un alt bec - acest bec poate fi vazut la schitul Straja. Cel de-al doilea bec a fost dus la Staretul Manastirii Lainici, care a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste. Aşa s-a hotărât ridicarea Crucii Eroilor, in memoria eroilor neamului.

Imediat dupa construirea crucii, s-a luat hotărârea de a se ridica un schit langa Cruce, care sa aduca piosenie locului.

Locul viitorului schit a fost sfintit in data de 21 mai 1999, de sarbatoarea Sfintii Constantin si Elena. Tot in acelasi an, in luna august, chiar de eclipsa totala de soare a fost sfintit si clopotul. Ca un simbol ce pare rupt din vechile povestiri romanesti, cum ca o cladire ce ii este inchinata lui Dumnezeu cere un sacrificiu suprem, in momentul amplasarii schitului un oier a venit si a spus ca pe acel loc a murit Constantinescu (un oier cunoscut al zonei).

Biserica este din lemn, cu fundatie de beton si este in forma de nava. Are o lungime de aproximativ 10 metri si o latime de 7,5 metri, cu spatial impartit in naos si sfantul altar. Pridvorul este deschis, de jur imprejur fiind delimitat cu lemn, inalt de 105 centimetri. Altarul are o doua ferestre ce lumineaza incaperea, catapeteasma este din lemn unde au fost sculptate Cina cea de Taina, Ingeri, Maica Domnului si Sfintii Apostoli. Deoarece la ridicarea Schitului Straja au muncit in mare parte mineri, langa catapeteasma in partea nordica este sculptata in marime naturala Sfanta Mucenita Varvara, ocrotitoarea minerilor. Schitul detine si un balcon pentru cor, sustinut de 4 stalpi grosi de lemn sculptat, acesta aflandu-se in partea de vest a naosului. Tot in aceasta parte se afla si o cruce mare din lemn sculptat care se inalta pana la balconul corului. In turla bisericii se gaseste si clopotnita. Din anul 2006 intrarea in Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe peretii caruia este pictat in intregime Calendarul Bisericesc si scene din Vechiul si Noul Testament. În fiecare an, în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale, are loc în Straja ''Drumul Crucii''.

Vizitarea Schitului Straja te invaluie intr-o incarcatura emotionala pozitiva ce va dainui peste caldura sufletului celui care viziteaza si cu siguranta vei mai dori sa revii pe aceste meleaguri.

De la Pensiunea Retezat sunt 27 km până la Schitul Straja. Drumul se parcurge în circa 40-50 minute.

Click aici pentru a vedea harta traseului!